X

Harbor Studio Block Amsterdam

Amsterdam’s historic timber port is in transformation. Situated on the bank of the dynamic river IJ, the Danzigerkade Studio Building is one of the new developments. It takes full advantage of this area’s unique qualities. The industrial, windswept and slightly unkempt atmosphere inspired a sturdy building, a landmark that stands out in a neighborhood of mundane office blocks. A robust house for production and invention. This character is also found within the office and studio spaces. The interior and materials used can stand a good deal, addressing companies that focus on the creation of products, fashion and media. Smart floor... Read More

Amsterdam’s historic timber port is in transformation. Situated on the bank of the dynamic river IJ, the Danzigerkade Studio Building is one of the new developments. It takes full advantage of this area’s unique qualities. The industrial, windswept and slightly unkempt atmosphere inspired a sturdy building, a landmark that stands out in a neighborhood of mundane office blocks. A robust house for production and invention.

This character is also found within the office and studio spaces. The interior and materials used can stand a good deal, addressing companies that focus on the creation of products, fashion and media. Smart floor plan layouts enable different types of use and rental options, ranging from small individual entrepreneur spaces to wide open floors for fashion studios and workshops. A central courtyard provides the building with an abundance of daylight. This light shaft also visually connects the work floors with the roof terrace. Here, a rooftop bar and dance school will be the most alluring after-work and lunch break space in the area, offering spectacular views over the river IJ.

The prefabricated facade has been cleverly engineered to create a comfortable and healthy working environment. Varying window sizes create different panoramic views and different basic light conditions for several types of use. Lamellae prevent direct sunlight from disturbing the work on computer screens, while integrated reflecting and diffusing panels guarantee homogeneous, natural light on all work floors. Hand-operated sunscreens add a high degree of flexibility for each window.

Small grooves in the facade surface guide rainwater downwards, making sure the concrete weathers smoothly. A concrete mixture with metal fibres is used for the facade elements which will quickly develop a patina, adding character to the building over time. This building will continue to be an arousing working environment, firmly settled in the characteristic harbor of Amsterdam.

 

FACTS
Location: Amsterdam (NL)
Program: Offices & studios (1200 m2), roof terrace, bar and dancing school (400 m2), retail (150 m2), parking facility (200 m2)
Client: Keij & Stefels
Year: 2014
Collaborators: Braaksma & Roos
        
^