X

Passage and route design Tilburg

The Cloud Collective has designed a new connection between Tilburg’s city center and the – to-be-developed – former railway workshop. A sequence of spaces seamlessly ties together city, transport hub of the station and vacant industrial heritage. Morphological and typological characteristics of the area have been mapped and qualities found in the surroundings constitute this intervention’s nature. Thus, the route becomes part of a historical sequence of outdoor spaces and green courtyards, currently interrupted by the railroad. A new pedestrian and cyclist passage continues the Willem II-straat and links the city center and the site of the former workshop together... Read More

The Cloud Collective has designed a new connection between Tilburg’s city center and the – to-be-developed – former railway workshop. A sequence of spaces seamlessly ties together city, transport hub of the station and vacant industrial heritage.

Morphological and typological characteristics of the area have been mapped and qualities found in the surroundings constitute this intervention’s nature. Thus, the route becomes part of a historical sequence of outdoor spaces and green courtyards, currently interrupted by the railroad. A new pedestrian and cyclist passage continues the Willem II-straat and links the city center and the site of the former workshop together once again. This creates an inviting gateway to the – as of yet – hidden city north of the tracks.

Applying recurrent rhythms from its surroundings make this passage a natural part of the urban sequence. The continuity of the route is further enhanced by the use of brick. This is a ubiquitous material in Tilburg – used on an industrial scale in the railway zone and also found in the small-scale, classical compositions of the existing facades in the Willem II-straat. So, the passage is “typically Tilburg” in its materialization.

The perception of safety is an equally important part of the concept. However, we have refrained from using the conventional safety devices such as cameras and LED displays. Instead, luminous bricks and lit joints accentuate the tactility of the underpass at night, while generating interactive patterns that are controllable brick by brick.

The structure also offers possibilities for use of light, scent and sound, without its technology becoming intrusive. Technology is not leading – it is naturally unobtrusive and simply does what it is supposed to do. This is not a tunnel of the future, but a tunnel for the future .

This is important for an intervention that will operate for decades to come, especially since current high-tech is already outdated at its conception. Based on this thought, a solutions has been sought where interactivity fades into the background, and merges with familiar elements such as stone, steel and green. Technology becomes a natural part in places like street, passage and garden.

To the north of the tracks lies the former railway workshop. Two new passageways through existing buildings make this place accessible and a secure part of the series of urban spaces. The route continues along the staff garden which is included in the sequence of green outdoor spaces, referring to the typology of the enclosed garden. The route then connects to the Theresia area and the Besterdplein.

The new route has an attractive effect and temporary use of this space for festivals prepares the area for future changes. The transition period becomes an indicator of a new way of thinking about architecture and urban development.

In the autumn of 2014, the structural frame will be slid under the track. The completion of the passage will follow soon.

 

FACTS
Location: Tilburg (NL)
Program: 33m pedestrian and bike passage, route design
Client: city of Tilburg
Year: ongoing
Collaborators: Philips Lighting Nederland, Van Tetterode Glass Studio

 

 

 

 

^